L’anellament d’ocells és una pràctica científica de gran interès que es basa en el marcatge individual de les aus. Aquest mètode aporta coneixement sobre la biologia, ecologia, comportament i l’estat de conservació de l’avifauna. Es tracta d’un mètode científic reconegut i utilitzat actualment en una gran quantitat de projectes i estudis a tot el món. Ian Newton va definir l’anellament com un mètode que converteix una au anònima en un individu recognoscible.
Existeixen molts programes de seguiment a llarg termini que utilitzen l’anellament científic com a mètode d’estudi. Com el cas de l’estació d’anellament a l’Aiguabarreig Siurana-Ebre, on des de Som Aguait formem part del Projecte SYLVIA de l’Institut Català d’Ornitologia. Aquest projecte utilitza l’anellament científic per obtenir informació, a llarg termini, de les tendències poblacionals i els paràmetres demogràfics de les poblacions d’ocells terrestres de Catalunya. Gràcies a una gran xarxa d’estacions d’anellament arreu del territori i aplicant un amb esforç constant permet obtenir informació a llarg termini sobre els paràmetres demogràfics i tendències poblacionals de les poblacions d’ocells terrestres de Catalunya.
A més a més, des de Som Aguait fem les jornades d’anellament obertes al públic, ja que creiem que l’educació i sensibilització ambiental és l’eina més potent que tenim al nostre abast per poder ensenyar tot el que la natura té per oferir-nos.