L’Ajuntament de Belianes i l’associació Som Aguait inicien un projecte de millora d’hàbitats i espècies estepàries a l’espai natural dels Secans de Belianes

Aquest projecte ha estat beneficiari d’una convocatòria de subvencions, impulsada per la Generalitat de Catalunya, per a dur a terme actuacions per a la restauració, conservació i millora dels espais naturals de Catalunya, als hàbitats i espècies, en marc del Programa de desenvolupament rural de Catalunya per l’any 2022.

El projecte, subvencionat per la Generalitat de Catalunya, compta amb un pressupost de més de 10.000€, dels quals el 90% són finançats per aquesta institució.

L’espai natural secans de Belianes-Preixana, catalogat com a zona d’especial protecció per a les aus (ZEPA), es troba al sud-oest de la comarca de l’Urgell i envaeix lleugerament la comarca de les Garrigues. S’estén en una gran plana formada per les graves del con al·luvial del riu Corb. Pel què fa al paisatge, pràcticament la totalitat de l’ENP està dedicada al conreu agrícola. Tant conreus herbacis extensius (70%), com per als conreus llenyosos tradicionals (28,7%). En quant a la fauna, en aquesta ZEPA les espècies designades com a prioritàries pel DMAH són el sisó, gaig blau, calàndria, xoriguer petit i esparver cendrós. També hi ha presència de la terrerola vulgar. En aquesta àrea es troba el principal nucli reproductor del sisó (Tetrax tetrax), incloent les millors zones per a la reproducció d’aquesta espècie, així como els llocs més favorables per a que els mascles situïn els seus leks (250 a 300 mascles). També es tracta d’un espai important per acollir a les seves construccions agrícoles poblacions de xoriguer petit (Falco naumanni) (3 parelles el 2009) i de gaig blau (Coracias garrulus) (30-45 parelles); així com un dels nuclis de nidificació de l’esparver cendrós (Circus pygargus) (5-10 nius) a la zona de regadiu del riu Corb.

Amb aquest projecte s’executarà actuacions com la de construcció i instal·lació de torres niu per a gaig blau (Coracias garrulus) mitjançant jornades de Voluntariat Ambiental, gestió i creació de marges de qualitat entre camps i la creació de nous guarets ambientals. També s’instalarà làmines visuals per a la sensibilització ambiental i la divulgació, difusió i coneixement de l’espai natural.

Els nostres hides

Taller Blauet

Taller Geneta

Hide el Duet

Pack Spectrum + Obsidiana

Segueix-nos

Utilitzem cookies pròpies i de tercers per obtenir dades estadístiques de la navegació dels nostres usuaris i millorar els nostres serveis. Si accepta o continua navegant, considerem que accepta el seu ús. Podeu canviar la configuració o obtenir més informació fent clic aqui. View more
Acceptar

Fes la teva reserva!

Som Aguait
Hide Obsidiana
Som Aguait
Safari Delta de l'Ebre
Taller Macro Creatiu
Som Aguait
Taller Geneta
Som Aguait
Hide Solitarius
Som Aguait
Hide el Duet
Som Aguait
Pack Spectrum + Obsidiana
Som Aguait Hide Spectrum
Hide Spectrum
Som Aguait
Hide Hipericum
Som Aguait
Taller Blauet
Hide el Pinar
Som Aguait
Hide Noctua
Hide Arc de Sant Martí